Wat is noodverlichting?

Foto
Noodverlichting ook wel evacuatie-verlichting, is zoals de naam al doet vermoeden, verlichting die u verlichting biedt in het geval van nood. Hieronder wordt verstaan: stroomuitval, brand of andere calamiteiten. Bij calamiteiten als deze is het van groot belang dat u zonder gevaar naar buiten kan komen.

Noodverlichting is essentieel voor een veilige omgeving. Dankzij betrouwbare noodverlichting kan men risicovolle werkzaamheden veilig uitvoeren. Tevens helpt noodverlichting om hulp- en blusmiddelen te lokaliseren. Tot slot heeft dit type verlichting als doel om vluchtroutes aan te geven, zodat men veilig de nooduitgang kan bereiken in geval van gevaar.

Het verlichten van vluchtwegen is alleen verplicht wanneer er een stroomstoring is. Vluchtrouteverlichting moet binnen 15 seconden branden wanneer de verlichting uitvalt. Dit staat beschreven in het Bouwbesluit. Voor een periode van 60 minuten volgens de zichtbaarheidseisen die beschreven staan in de NEN-EN 1838.

Noodverlichting of anti-paniekverlichting. Dit omvat het deel van de nood-evacuatieverlichting dat voorzien is om paniek te voorkomen in ruimtes waar mensen samenkomen, zoals vluchtwegen, kantines en vergaderzalen. Voor noodverlichting van werkplekken met een verhoogd risico geldt: een minimale verlichtingssterkte van 15 lux op de vloer en minimaal 10 procent van de normale verlichtingssterkte.

Welke soorten noodverlichting zijn er?
  • Vluchtwegverlichting. Vluchtwegen moeten goed verlicht worden, zodat deze gemakkelijk kunnen worden gevolgd.
  • Vluchtwegaanduiding.
  • Anti-paniekverlichting.
  • Noodverlichting bij hoog-risico werkplekken.
Miton Accu's & Batterijen

Miton Accu's & Batterijen

Al meer dan 20 jaar uw vertrouwde adres!