Vluchtwegaanduiding Vluchtwegaanduiding Markeert de vluchtweg, is permanent verlicht en is te herkennen aan de groene pictogrammen.

Kan ik vluchtwegaanduiding combineren met noodverlichting?
Ja dat kan zeker.

Over het algemeen kunnen we stellen dat het gebruik van armaturen waarbij de combinatie is gelegd van vluchtwegaanduiding met vluchtwegverlichting een efficiënte invulling geeft aan een noodverlichtingsplan. Om dit nog verder te verduidelijken vindt u hieronder een aantal situaties waarbij deze functionaliteit bijdraagt aan een slim plan en een complete oplossing.

Renovatie
In veel gebouwen hangen nog vluchtwegaanduidingsarmaturen voorzien van een TL-lichtbron. Deze TL-armaturen leverde vaak standaard ook vluchtwegverlichting in de verschillende ruimtes of gangen. Om deze armaturen één op één te vervangen is een led-armatuur die naast het aangeven van de vluchtweg ook vluchtwegverlichting biedt noodzakelijk.

Gangen
Gangen waarbij naast vluchtwegverlichting ook vluchtwegaanduiding nodig is, zijn ideaal voor een combinatiearmatuur. Zo is het mogelijk de gangen efficiënter van 1 lux te voorzien. Door de combinatie van vluchtwegaanduiding en vluchtwegverlichting in een armatuur te gebruiken zijn er minder aparte vluchtwegverlichtingsarmaturen nodig. Dit bespaart niet alleen armaturen, maar ook montage en onderhoudskosten.

De entreeruimte
In bijna alle gebouwen zijn er afgebakende kleine ruimtes, zoals de hal of een entreeruimte. Deze ruimtes dienen voorzien te worden van 1 lux en zullen normaal gesproken voorzien zijn van een aanduidingsarmatuur. Dit is een ideale situatie om een combinatiearmatuur toe te passen. Zo voorzie je in één keer de vluchtdeur van een aanduidingsarmatuur en de ruimte van 1 lux, zonder dat je daarvoor een apart een armatuur hoeft op te hangen.

Mag ik vluchtwegaanduiding dimmen of uitzetten?

Wat zegt de wetgeving?
De wetgeving zegt over de zichtbaarheid van vluchtwegaanduiding het volgende: “Een ruimte waardoor een verkeersroute voert en een ruimte voor meer dan 50 personen hebben een vluchtrouteaanduiding die voldoet bij een te bouwen bouwwerk aan NEN 3011 of bij een bestaand bouwwerk aan NEN 6088, en aan de zichtbaarheidseisen, bedoeld in de artikelen 5.2 tot en met 5.6 van NEN-EN 1838”

De wetgeving zegt met artikelen 5.2 tot en met 5.6 van NEN-EN 1838 dat de luminantie van elk deel van de veiligheidskleur van de vluchtrouteaanduiding minimaal 2 cd/m2 in alle relevante kijkrichtingen moet zijn. Voor vluchtwegaanduiding die aanvullend wordt ingezet geldt geen zichtbaarheidseis, waardoor deze dus gedimd en/of uitgezet kunnen worden.

Dimmen van vluchtwegaanduiding
Vluchtwegaanduiding helpt bij de oriëntatie van de aanwezige vluchtwegen. Het is dus belangrijk dat deze goed zichtbaar is. Al onze huidige vluchtwegaanduidingsarmaturen overtreffen de minimale 2 cd/m2 ruimschoots. Dimmen van deze armaturen tot aan het niveau van 2 cd/m2 is dan ook toegestaan. Zolang je minimaal aan de 2 cd/m2 blijft voldoen, voldoe je aan de wetgeving.

Uitzetten van vluchtwegaanduiding
Het uitzetten van de vluchtwegaanduiding is niet toegestaan, tenzij je een ontheffing van de brandweer hebt. Belangrijk maar tevens ook verplicht is dat je altijd kan garanderen dat mensen veilig de weg naar buiten kunnen vinden in nood. Maar mocht je bijvoorbeeld in een bioscoop de vluchtwegaanduiding willen uitzetten tijdens de film, is het een mogelijkheid om iemand verantwoordelijk te maken per zaal. Zodat deze persoon bij spanningsuitval kan zorgen dat iedereen de weg naar buiten weet te vinden. Op deze manier kunt u toch garanderen dat er veilig ontruimd kan worden in nood.

 
    14-09-2021 09:28     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.